Fråga 2021/22:958 EU:s inre marknad och Litauens nationella integritet

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Litauen har nu fått stöd av EU-kommissionen med anledning av att Litauen har låtit Taiwan öppna ett representationskontor i huvudstaden Vilnius. EU-kommissionen inleder ett ärende i Världshandelsorganisationen mot Kina. Enligt kommissionens uppfattning diskriminerar Kina Litauen efter att landet knutit närmare band med Taiwan.

Öppnandet av Taiwans representationskontor i Vilnius ledde till att Kina kallade hem sin ambassadör och bröt de diplomatiska förbindelserna med Litauen. Trots att Peking formellt överlämnade ön till Japan efter ett krig 1895 och sedan dess inte styrt öriket anser de att det demokratiska och självständiga Taiwan fortfarande är en del av Kina.

Kina har nu senast ökat trycket på Litauen ytterligare genom att förbjuda import av litauiska varor till Kina och tvingat kinesiska företag att sluta exportera till Litauen. Kina uppmanar även storföretag att sluta använda litauiska komponenter med hot om importförbud. EU-kommissionen anser att Kinas agerande strider mot regelverket i Världshandelsorganisationen, WTO, och inledde den 27 januari ett ärende mot Kina. Enligt EU-kommissionen är Kinas agerande ett hot mot integriteten på EU:s inre marknad. Kinas åtgärder påverkar handeln inom EU och EU:s leveranskedjor och har en negativ inverkan på EU:s industri, enligt EU-kommissionen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att biträda EU-kommissionen i dess arbete med att försvara EU:s inre marknad?