Fråga 2021/22:956 Felaktig folkbokföring och fusk med samordningsnummer

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

I dag är det många som stannar kvar i Sverige trots att de fått avslag på sin asylansökan. Uppgifter pekar på att det kan handla om upp till 50 000 personer. De kommande åren bedöms antalet personer som vistas här utan tillstånd öka med över 40 000. Det här undergräver förtroendet för vår reglerade invandring.

De personer som väljer att stanna i Sverige utan tillstånd väljer ofta att arbeta illegalt eller att försörja sig genom kriminalitet. Dessa människor riskerar både att fara illa och göra illa. Det är inte värdigt ett land som Sverige.

Det finns också omfattande problem med den svenska folkbokföringen. Skatteverket bedömer att 200 000 är skrivna på felaktiga adresser i Sverige. Genom att skriva sig på fel adress kan kriminella dölja sin identitet. Kriminella skriver sig också på adresser de inte bor på för att kunna få bidrag och förmåner som de annars inte hade haft rätt till. Problemen med samordningsnummer har lett till att människor som kommer till Sverige har haft flera olika identiteter. Regeringen har misslyckats fullständigt med att hålla ordning i folkbokföringen.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Hur ämnar ministern agera för att komma åt problematiken med felaktigheterna i folkbokföringen och fusket med samordningsnummer?