Fråga 2021/22:951 Åtgärder för minskad korruption

av Margareta Cederfelt (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Korruptionsgranskaren Transparency International varnar för att arbetet mot korruption i EU-länderna inte bara stannat av utan på många håll backat, i synnerhet under coronapandemin. Organisationen Transparency International, TI, granskar årligen nivån av uppfattad korruption inom den offentlig sektorn i världens länder. I EU-länderna, som enligt Transparency International är den minst korrupta regionen i världen, ser de en trend där arbetet mot korruption inte längre verkar ge resultat. I och med coronapandemin slår TI fast ytterligare försämringar.

På den hundragradiga skalan är Danmark och Finland de minst korrupta EU-länderna med 88 poäng följt av Sverige med 85 poäng, och därmed det tredje minst korrupta landet i EU. Dock har ingen förändring skett sedan 2020.

Enligt TI har endast fem medlemsländer infört den överenskomna EU-lagstiftningen om skydd för visselblåsare i tid. De kritiseras även för att ”dra sina fötter efter sig” när det gäller att införa EU-lagstiftning mot penningtvätt, ställa sig bakom ett förslag om att införa en ny myndighet mot penningtvätt och att göra mer för att stoppa gränsöverskridande korruption.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att Sverige åter ska bli ett land som aktivt arbetar för att stoppa korruptionen och för att Sverige ska tillhöra de länder som visar en positiv utveckling i sitt antikorruptionsarbete?