Fråga 2021/22:948 Eventuella kostnadsfördyringar för Försvarsmakten

av Pål Jonson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Under 2021 beredde Finland frågan om vilka framtida stridsflygplan som landet skulle upphandla. Valet stod mellan Jas Gripen E, franska Dassault Rafale, det amerikanska Boeing F-18 Super Hornet och Lockheed Martins F-35.

För Sveriges del hade det naturligtvis varit bra om Finland valt Gripen E då det skulle ha givit Sverige och Finland förbättrade samverkansmöjligheter men även möjlighet att dela på framtida utvecklingskostnader. Tyvärr föll det finska valet på Lockheed Martins F-35. Från svensk sida har vi naturligtvis respekt för det finska beslutet, men det leder också till nya ekonomiska förutsättningar för Försvarsmakten eftersom förutsättningarna för att dela utvecklingskostnaderna för Gripen E försämras.

Samtidigt behöver Försvarsmakten långsiktiga, kontinuerliga och hållbara ekonomiska ramar för att stärka försvarets operativa förmåga. Det är således rimligt att Försvarsmakten bör ha fått i uppgift att redovisa vilka ekonomiska konsekvenser Finlands beslut får för Försvarsmakten.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Har ministern och regeringen gett Försvarsmakten i uppgift att undersöka och redovisa vilka eventuella kostnadsfördyringar Finlands beslut att inte upphandla Gripen E får för Försvarsmakten?