Fråga 2021/22:945 Skrivelsen om nordiskt samarbete 2021

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Pandemin och de olika ländernas hantering av denna har varit märkbart slitsamt för det nordiska samarbetet. Berörda människor och företag har vittnat om svårigheter i samband med olika regler för öppna och stängda gränser. Det nordiska samarbetet har också uppmärksammats i fråga om allt från gemensam krishantering till vaccinframställning.

Norden har diskuterats mycket. Av den framlagda propositionsförteckningen framgår att regeringen avser att lägga fram sin skrivelse om nordiskt samarbete 2021 först i juni, vilket gör att riksdagsbehandling är möjlig tidigast efter sommaren och därmed efter valet i september. Således blir det en ny regerings ansvarsområde och därmed kanske behandling sent under 2022 eller rent av först under 2023.

Tiden för behandling och debatt i riksdagen kommer att ske märkbart lång tid efter det som skrivelsen berör, nämligen händelser under 2021. Riksdagens möjlighet till granskning och uppföljning av regeringens arbete kommer därmed att kraftigt försvåras, och på gränsen till omöjliggöras.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att lägga fram sin skrivelse om nordiskt samarbete 2021 tidigare än juni för att möjliggöra riksdagsbehandling före riksdagsvalet i september 2022?