Fråga 2021/22:929 Myndighetsanställdas överlämnande av uppgift

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

När du som myndighetsanställd tolkar sekretesslagen fel och lämnar över uppgifter om fuskande byggbolag och städbolag till annan myndighet riskerar du att dömas för brott mot tystnadsplikt till fängelse i upp till ett år. Till följd av risken att dömas för brott blir myndighetsanställda restriktiva med att lämna över uppgifter till andra myndigheter. Vad som förvärrar saken är att många myndighetsanställda upplever sekretesslagen som snårig och svårtillämpad. Detta framgår i en rapport (2021:2) från Brottsförebyggande rådet.

Även om det skulle vara tillåtet att lämna över uppgifter till en annan myndighet, är myndighetsanställda alltså benägna att avslå begäran om att lämna ut uppgifter. De riskerar ju att dömas för brott om de lämnar över uppgifterna och det visar sig att de har tolkat lagen fel. Konsekvensen är bland annat att fuskande byggbolag och städbolag kan runda den svenska skattelagstiftningen och arbetsmiljöreglerna, vilket gör att dessa bolag kan vinna upphandlingar och konkurrera ut seriösa företag. Myndighetsanställda som är restriktiva och inte lämnar över uppgifter riskerar däremot i praktiken ingen påföljd alls.

En myndighetsanställd borde inte behöva riskera att bli dömd för brott när ett misstag begås och uppgifter felaktigt lämnas över till en annan myndighet, när det kan anses vara försvarligt att lämna över uppgifterna.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att avkriminalisera när myndighetsanställda felaktigt lämnar över uppgifter till annan myndighet och se till att detta i stället ska hanteras som personalärenden, under förutsättning att överlämnandet av uppgifter kan anses vara försvarligt?