Fråga 2021/22:918 Tider för ripjakt

av Runar Filper (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Regeringen beslutade den 6 maj 2021 om nya tider för jakt som regleras i jaktförordningen. Beslutet möttes av skarp kritik och fick regeringen att backa om jakttidernas slutdatum i Norr- och Västerbottens län. De nu beslutade jakttiderna gäller sedan den 15 juli 2021.

Jakttiderna är centrala verktyg i arbetet med att förvalta vilt, och hur de utformas påverkar och engagerar många. Fram till 2021 var det tillåtet att jaga ripa ovanför lappmarksgränsen fram till den 15 mars i hela Norrbotten och Västerbotten och till den sista februari i Jämtland.

Regeringens nya beslut innebär att ripjakten kommer att avslutas den 28 (29) februari i Älvdalens kommun och Jämtlands län och den 15 mars ovan lappmarksgränsen i Västerbottens och Norrbottens län. Jaktslutet i resten av Västerbottens, Norrbottens och Dalarnas län kommer att vara den 15 februari.

Alla som bor i norra Sverige vet att fram till och med februari är förhållandena sådana att det i praktiken är omöjligt att jaga på fjället och att detta i praktiken innebär att vinterjakten på ripa försvåras eller helt omöjliggörs.

Ett senare slutdatum för ripjakten i vidsträckta Norr- och Västerbotten skulle kunna vara den 31 mars. Slutdatumet skulle också kunna senareläggas över ripornas utbredningsområde i den resterande fjällvärlden så att det därför skulle vara tillåtet att jaga ripa till den 15 mars i Jämtlands och Dalarnas län.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Kan statsrådet tänka sig att ta initiativ till att förlänga ripjakten ytterligare i Norr- och Västerbotten, och att verka för att ripjakten får samma slutdatum i den resterande fjällvärlden och ripornas övriga utbredningsområde?