Fråga 2021/22:915 En flytt av vargen från strikt skyddad till förvaltningsbar art

av Runar Filper (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Artskyddsdirektivet innebär att jakt i praktiken skulle vara förbjudet om direktivet följdes strikt. Implementeringen av direktivet i svensk lagstiftning går, främst genom artskyddsförordningen, oftast betydligt längre än vad direktivet säger. Art- och habitatdirektivet behöver reformeras och anpassas efter regionala och nationella förutsättningar. Det måste i praktiken vara möjligt att ordna skydds- och licensjakt utan orimligt långa överklagandetider.

Bilagorna till art- och habitatdirektivet måste få en ökad flexibilitet, så att rådande fakta, lokal hänsyn och forskning får större betydelse i beslutsunderlagen. Direktivets bilagor bör vara mer anpassade till naturens, viltets och dagens verklighet. Det skulle kunna innebära att vargen flyttas från ett strikt skydd i bilagorna till att bli en förvaltningsbar art. Med den flytten skulle vargstammen kunna förvaltas genom jakt när vargens status i EU ändras från strikt skyddad till förvaltningsbar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Har statsrådet för avsikt att se över en reformering av art- och habitatdirektivet för att anpassa det efter regionala och nationella förutsättningar, och hur ser statsrådet på möjligheten och benägenheten att i EU verka för att flytta vargen från strikt skyddad till förvaltningsbar?