Fråga 2021/22:903 Situationen för mänskliga rättigheter i Bangladesh

av Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det pågår grova övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter i Bangladesh. En situation som än så länge inte får den uppmärksamhet som den förtjänar. Enligt International Federation for Human Rights har 1 134 personer dödats i utomrättsliga avrättningar mellan januari 2018 och juni 2021. Det har förekommit tortyr, och såväl oppositionella som vanliga medborgare har blivit utsatta. FN:s kommitté mot tortyr utryckte den 26 augusti 2019 sin oro över situationen.

USA:s regering pekar ut att både högsta chefen för polisen och medlemmar i Rapid Action Battalion (RAB) ligger bakom många utomrättsliga avrättningar de senaste åren. Flera människorättsorganisationer och amerikanska politiker kräver sanktioner mot högsta polischefen och de medlemmar i RAB som deltar i aktioner gällande försvinnanden och utomrättsliga avrättningar.

Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, sa i mars 2021 att RAB är en långvarig källa  till oro. Dessutom har de som deltagit i RAB:s verksamhet också ofta deltagit i FN:s fredsbevarande operationer. FN:s kommitté mot tortyr har rekommenderat Bangladesh att regeringen ska etablera en oberoende mekanism med guidning från FN så att ingen polis eller militär som begått brott mot mänskliga rättigheter, utomrättsliga avrättningar eller försvinnanden ska kunna tjänstgöra under FN-flagg. 

Tv-kanalen Al Jazeera har i en dokumentär kunnat påvisa att de som har kopplingar till premiärministern eller arméchefen har i princip fått straffimmunitet mot de brott de har begått. USA har meddelat att de tänker införa sanktioner mot utvalda personer i Bangladesh för delaktighet i de ovan beskrivna händelserna. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ser ministern på de allvarliga kränkningar som sker i Bangladesh, och vilka åtgärder är ministern beredd att vidta?