Fråga 2021/22:898 Svart arbetskraft hos ruttjänsteföretag

av Lotta Olsson (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Ruttjänster och skatteavdrag är en bra reform för att människor som har råd med det faktiskt anlitar tjänsteföretag för hushållsnära tjänster. Det sänker förhoppningsvis både stressnivån för dem som anlitar tjänsteföretagen och ger vita jobb till många som annars kanske inte kommer in på arbetsmarknaden.

Nu kan vi dock läsa i pressen att detta inte ens fungerar hos statsministern. Svart arbetskraft och personer utan arbetstillstånd får arbete med att utföra ruttjänster i hemmet. Detta innebär en osund konkurrens och ett utnyttjande av illegal arbetskraft, vilket kan slå ut de företag som arbetar seriöst i branschen och de arbetstagare som ivrigt söker legala jobb.

Det är svårt att veta hur uppsåtligt anlitandet av oseriösa företag är, men i dag kommer den som anlitar det oseriösa företaget lindrigt undan med att uppge att man handlat i god tro.

Då det är skatteavdrag som utbetalas vore en lösning att detta skatteavdrag för ruttjänster inte ska betalas ut när det går till svart arbetskraft.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg​:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att de som anlitar de oseriösa företagen ska bli återbetalningsskyldiga för anlitande av oseriösa företag med svart arbetskraft?