Fråga 2021/22:891 Handläggningstiderna för säkerhetsprövning av flygplatspersonal

av Maria Stockhaus (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Som en direkt följd av coronapandemin har många tusentals anställda lämnat sina jobb inom flyget. När resandet nu sakteliga ökar igen behöver därför många nya personer anställas och utbildas på flygplatserna inom till exempel säkerhetskontroller, incheckning och bagagehantering.

Enligt lag är flera arbetsuppgifter och områden på en flygplats säkerhetsklassade och kräver därför en särskild kontroll. För att klara av det ökade resandet måste därför den säkerhetsprövning som Säkerhetspolisen utför åt företagen efter framställan till Transportstyrelsen fungera väl och hanteras skyndsamt.

En normal handläggningstid var före coronapandemin cirka tre veckor. Nu vittnar företag och arbetssökande dessvärre om att de ofta får vänta 8–12 veckor på besked om säkerhetsprövningen. En sådan lång väntetid innebär att många tyvärr väljer bort en anställning inom flyget.

De långa handläggningstiderna i kombination med sjukskrivningar har skapat en ansträngd situation på till exempel Arlanda flygplats, där det under jul- och nyårshelgerna saknades personal vilket orsakade mycket långa köer och förseningar. 

Sammantaget utgör detta ett stort problem för såväl branschen som resenärerna. Skulle detta fortgå riskerar våra stora flygplatser i Sverige att få problem att klara driften kommande sport- och påsklov samt sommarsäsong.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att korta handläggningstiderna för säkerhetsprövning hos Säkerhetspolisen?