Fråga 2021/22:885 Vaccinationsvilja

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccination mot covid-19 ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och död. Det framgår inte minst tydligt av statistiken över sjukdomsinläggningar. Trots en nu mycket omfattade smittspridning är det få vaccinerade som behöver sjukhusvård. De allra flesta som tagit två eller tre doser vaccin blir bara lindrigt sjuka om de smittas av det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Risken att bli allvarligt sjuk som ovaccinerad är dock mångdubbelt högre. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport som publicerades den 14 januari 2022 var antalet intensivvårdade per 100 000 invånare elva gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade.

Vaccination har också varit viktigt för att minska smittspridningen. De vacciner som nu finns tillgängliga tycks dock mindre effektiva när det gäller att minska risken att föra smittan vidare med den nu dominerade omikronvarianten. För att vaccinerna ska skydda så bra som möjligt mot allvarlig sjukdom liksom för att minska risken för smittspridning är det viktigt med påfyllnadsdoser. Detta eftersom skyddet som vaccinet ger minskar med tiden. Det finns dock farhågor om att motivationen bland befolkningen att ta dos 3 sjunker. En förklaring till minskad motivation är det faktum att de mycket långtgående restriktioner och begränsningar som nu införts gäller ovaccinerade såväl som vaccinerade. Om restriktioner och begränsningar leder till en minskad vaccinationsvilja riskerar de att bli direkt kontraproduktiva.

Därför vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern och regeringen tagit denna risk i beaktande, och följer ministern och regeringen upp hur införda restriktioner och begränsningar påverkar vaccinationsviljan?