Fråga 2021/22:884 En exitstrategi för vägen ut ur pandemin

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Jag är djupt kritisk till de mycket breda och långtgående restriktioner som regeringen presenterade den 10 januari. Jag menar att de är obalanserade och till stor del hade kunnat undvikas eller ersättas av användningen av vaccinpass.

Trots en mycket omfattande smittspridning är det nu få personer som blir allvarligt sjuka. Det måste beaktas när beslut om restriktioner fattas. Den nu dominerade virusvarianten, omikron, verkar inte alls orsaka lika allvarlig sjukdom som tidigare dominerade varianter, och vaccination ger ett mycket gott skydd mot svår sjukdom och död. För befolkningen i stort är covid-19, tack vare vaccination, inte längre ett särskilt allvarligt hot mot den egna hälsan. Ett större hot är covid-19 mot personer med vissa bakomliggande sjukdomar samt mot ovaccinerade. Det faktum att ovaccinerade löper mycket högre risk för allvarlig sjukdom syns tydligt i statistiken över sjukhusinläggningar. Enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport, som publicerades den 14 januari 2022, var exempelvis antalet intensivvårdade per 100 000 invånare elva gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade. Arbetet för att höja vaccinationstäckningen behöver intensifieras. Det är vaccin som räddar liv – inte att Sveriges restauranger tvingas stänga klockan 23.

I § 6 i covid-19-lagen sägs att föreskrifter och beslut om särskilda begränsningar får meddelas endast om det är nödvändigt för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19. Vidare säger nämnd paragraf att föreskrifterna och besluten inte får vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors liv och hälsa. Allt fler reser liksom jag frågan om de restriktioner och begränsningar som regeringen presenterade den 10 januari verkligen är försvarliga givet att relativt få nu blir allvarlig sjuka av covid-19.

Huruvida regeringen har överskridit sin normgivningskompetens enligt § 6 i covid-19-lagen torde bli en viktig fråga för konstitutionsutskottet att granska. Oavsett är det nu viktigt, menar jag och Moderaterna, att regeringen tar fram och genomför en exitstrategi – en konkret strategi för avvecklingen av införda restriktioner. Det är anmärkningsvärt att regeringen låtit ta fram en plan för införande av smittskyddsåtgärder men utan en tillhörande avvecklingsplan. Nu behövs därför en exitstrategi. Den 1 februari 2020 fattade regeringen beslut om att klassa covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. En exitstrategi bör rimligen också tydliggöra vilka kriterier som behöver vara uppfyllda för att regeringen ska fatta beslut om att inte längre klassa covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern och regeringen att ta fram och genomföra en exitstrategi som klargör vägen fram till det att regeringen fattar beslut om att inte längre klassa covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom?