Fråga 2021/22:878 Humanitärt arbete i Syrien

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Regeringens tidigare ståndpunkter rörande stöd till behövande i Syrien väcker en del frågor. Situationen i Syrien är fortfarande mycket allvarlig. På sina håll pågår fortfarande krig, och behovet av humanitärt stöd samt hjälp till återuppbyggnad är därför stort. Mot bakgrund av detta råder det inget tvivel om vikten av att det internationella samfundet gemensamt finner vägar för att möjliggöra ett effektivt och behovsbaserat humanitärt bistånd.

Vi har på olika sätt sett hur regeringen verkat för att undvika engagemang rörande återuppbyggnad eller humanitärt stöd till människor som bor i regimkontrollerade områden. I praktiken utesluter det merparten av de människor som bor i Syrien, och innebär i praktiken att man enbart inkluderar islamiststyrda Idlib samt de i huvudsak kurdkontrollerade nordöstra delarna av landet. Detta rimmar illa med den egna uttalade ståndpunkten om ett aktivt engagemang i alla delar av Syrien.

Det man frågar sig i detta sammanhang är om inte regeringen litar på de enskilda bedömningar som görs i de fall stöd riktas till utsatta människor. Om så inte är fallet blir regeringens ställningstagande än mer obegripligt.

Sverigedemokraterna har genom sin biståndsstiftelse Hepatica lyckats hjälpa invånarna i den urgamla kristna byn Ma'loula med att återuppbygga byns apotek. Detta har lett till såväl arbetstillfällen i byn, vilket i sin tur bidragit till en stärkt ekonomi, som en möjlighet för invånarna att få tag på mediciner. Således är detta ett tydligt tecken på humanitärt arbete i praktiken. Ett sådant arbete hade inte varit möjligt med regeringens ställningstagande, till följd av att byn ligger i ett regimkontrollerat område. Detta trots att stödet till apoteket på intet sätt gått via, eller i samarbete med regimen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Matilda Ernkrans svara på följande fråga:

 

Hur kan statsrådet motivera att helt utesluta majoriteten av Syriens befolkning från att få europeiskt humanitärt stöd eller hjälp till återuppbyggnad genom att exkludera områden som är regimkontrollerade från detta?