Fråga 2021/22:875 Smittskydd i skolan

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Den 19 januari återkopplade statsrådet Lina Axelsson Kihlblom på en fråga från undertecknad (2021/22:717) om skyddsåtgärder vid skolöppningar. I det så kallade svaret framkommer det med all önskvärd tydlighet att regeringen till skillnad från våra nordiska grannländer fullkomligt struntat i att skydda elever och skolpersonal från smitta. Det enda man hänvisar till är det förhållningssätt som råder för sjuka, baserat på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därmed har inte regeringen heller tagit någon hänsyn till att dessas närstående i riskgrupp riskerar att bli smittade, med förödande följder.

Regeringen har med andra ord inte gjort någon ansträngning för att exempelvis möjliggöra regelbunden testning av elever och skolpersonal, genom vare sig snabbtester eller mätning av temperatur. Ej heller har man aktivt verkat för att garantera skolmiljöer där avstånd kan hållas eller där ventilationen är tillfredsställande. Sist men inte minst har man på intet sätt verkat för att de som vistas i skolmiljö ska använda sig av andnings- eller munskydd.

Beträffande det sistnämnda har statsrådet i sitt svar dock understrukit att det inte finns någon bestämmelse i vare sig arbetsmiljölagen eller i skolförfattningarna som innebär att elever, lärare eller annan personal kan hindras från att bära munskydd. Att inte hindra någon från att ta egna initiativ är dock på intet sätt en skyddsåtgärd. I stället är skolmiljön kanske den viktigaste platsen där det kan vara bra med en tydlig rekommendation om mun- och/eller andningsskydd, och i vissa fall krav. Stigmatiseringen kring dessa skydd, vilka som bekant är mycket effektiva, är hög, varför många som vill använda dem ändå drar sig för att göra det.

Inte någonstans i min ursprungliga fråga har jag förespråkat nedstängning av skolorna, vilket man kan tolka att statsrådet antyder i sin återkoppling. Det rör sig således inte om att antingen ha skolan helt öppen utan smittskyddsåtgärder eller helt stängd. Det enda undertecknad har efterfrågat sedan starten av pandemin är att man följer försiktighetsprincipen och att man vidtar adekvata skyddsåtgärder.

Med anledning av detta vill jag åter fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Har statsrådet tagit något initiativ för skyddsåtgärder till dem som vistas i skolmiljö?