Fråga 2021/22:869 Utredning av förbud mot kusinäktenskap

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna har gått i främsta ledet för en rad straffskärpningar när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck. Ansvariga politiker har under lång tid inte konfronterat odemokratiska traditioner som är rotade i andra kulturer, traditioner eller religioner. Detta måste få ett slut. Friheter, rättigheter och skyldigheter omfattar alla i Sverige. Makten över den egna tillvaron ska ligga hos varje människa – inte hos klanens överhuvuden.

Kusinäktenskap är särskilt vanliga i utsatta områden och inom klaner. De möjliggör och upprätthåller släktkollektivets makt och kontroll över barnen och deras framtid.

Barn lovas bort tidigt när familjens överhuvuden arrangerar äktenskap. När barn till syskon gifts bort med varandra behålls kontrollen över släkten. För dem som gifts bort med släktingar finns små möjligheter att berätta och få stöd vid utsatthet.

Amandakommissionen, en granskning av Göteborgs stad, uppmärksammade att kusinäktenskap förekommit i ett flertal fall av hedersrelaterat våld och förtryck. Norge har infört ett förbud mot kusinäktenskap, och i flera andra länder bedrivs stora och viktiga upplysningskampanjer om de medicinska riskerna när två kusiner skaffar barn med varandra.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är ministern och regeringen beredda att tillsätta en utredning om förbud mot kusinäktenskap?