Fråga 2021/22:860 Kvinnors företagande

av Saila Quicklund (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Kvinnors företagande är ett viktigt led i att uppnå ett jämställt samhälle. Men en ny studie gjord av Småföretagarnas Riksförbund visar att endast 20 procent av företagen med anställda i Sverige drivs av kvinnor. Det innebär att endast ett av fem svenska företag med anställda drivs av kvinnor, vilket är sämst bland samtliga EU-länder.

En stor orsak till detta är att det finns strukturproblem i näringslivet där det mesta av de tillväxtfrämjande åtgärderna och kapitalförsörjningen går till manligt tänkande av företagande. När det gäller kvinnliga innovatörer saknas många gånger ett erkännande för deras uppfinningar eller verksamhet. Forskning har pekat på att detta i stor omfattning beror på att kvinnors innovationer sällan betraktas som tillräckligt tekniskt sofistikerade.

Kvinnor har vanligtvis också sämre nätverk för att förverkliga och nå ut med sina idéer. Kvinnliga innovatörer har bland annat berättat hur de använt så kallade trojanska hästar i form av en make eller annan manlig bekant för att sälja in sin idé hos entreprenörer och investerare. Det skapas på så sätt trösklar för kvinnliga innovatörer, vilket i längden riskerar att medföra att deras produkter inte når ut till marknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta för kvinnors företagande?