Fråga 2021/22:838 Elstöd till hushållen

av Charlotte Quensel (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Regeringen har föreslagit ett ekonomiskt stöd till hushåll med höga elräkningar. Det är en bra och nödvändig åtgärd eftersom de senaste årens förda energipolitik, både här i Sverige och på EU-nivå, resulterat i dagens instabila elproduktion och därmed stora svängningar på elpriset. Detta drabbar framför allt södra Sverige som tillhör elområde 4.

Många hushåll har svårt att hantera stora ökade kostnader, och hushållen i södra Sverige drabbas extra hårt av skenande elpriser. Hösten 2021 steg elpriset okontrollerat i södra Sverige, vilket inte bara ledde till skyhöga elräkningar för konsumenterna utan även till att skillnaden tidvis var långt över 100 procent i jämförelse med elpriset i norra Sverige. I början på detta år såg vi i södra Sverige en prisökning på 81 procent, till 1,37 kronor per kilowattimme, före skatt. Samtidigt, i norra Sverige, var priset 46,3 öre per kilowattimme.

När verklighetens elmarknad ser ut på detta sätt går regeringen alltså fram med ett förslag på en ersättning som i kronor är lika över hela landet. Som högst kan elkonsumenten få tillbaka 6 000 kronor för tre vintermånader. För att få ut maxstöd per månad ska man konsumera 2 000 kilowattimmar eller mer. Det lämnar många konsumenter utanför maxersättningen, framför allt hushåll i mindre bostäder. Ensamstående och pensionärer är grupper som troligtvis inte kommer att kvalificera sig för maxersättningen.

Dessutom tar stödet över huvud taget inte hänsyn till elpriset per kilowattimme. Regeringens förslag gör elkostnaderna rekordlåga för norra Sveriges elkonsumenter vintern 2021/22.

I södra Sverige kommer regeringens föreslagna ersättning endast täcka en blygsamt liten del av den faktiska kostnaden. Det är svårt att förstå hur regeringen tänker, men om man på riktigt vill hjälpa hushåll som mest drabbats av skenande elpriser är detta fel lösning.

Med anledning av Sveriges olika elpriser vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet och regeringen att arbeta om förslaget om elstöd så att det blir mindre orättvist utifrån elkunders faktiska kostnader?