Fråga 2021/22:837 Skydd mot obemannade luftfarkoster

av Erik Ottoson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I interpellation 2015/16:513 frågade jag regeringens företrädare vilka åtgärder man avser att vidta för att säkerställa att den svenska polisen har de verktyg de behöver för att avvärja hot från drönare som används i brottsligt syfte. Jag blev i svaret på interpellationen och den efterföljande interpellationsdebatten informerad om att polisen i samarbetet med FOI var i begrepp med att genomföra åtgärder för att säkerställa skyddet mot så kallade drönare.

Den senaste tidens observationer av drönare över svenska skyddsobjekt och andra för samhället strategiska platser oroar många. När man i ljuset av den senaste tidens händelser jämför vad inrikesminister Ygeman sa den 12 april 2016 med den respons som de facto har setts från svensk sida den senaste tiden så väcker det frågor om leveransen av de av Ygeman aviserade åtgärderna. Ingen av de siktade drönarna har kunnat nedkämpas, och inga kända fall av använda motmedel har kommit allmänheten till del.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit sedan 12 april 2016 för att säkerställa skyddet för svenska skyddsobjekt och den allmänna säkerheten mot attacker och underrättelseinhämtningsoperationer från obemannade luftfartyg, så kallade drönare?