Fråga 2021/22:836 Inrättandet av nationell stödlinje inom området psykisk hälsa och suicidprevention

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under 2020 gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera behovet av en nationell stödlinje avsedd för personer med psykisk ohälsa och suicidalitet, samt till anhöriga och närstående till dessa. Folkhälsomyndigheten lämnade därefter sin rapport den 29 januari 2021. I rapporten är den sammantagna slutsatsen, utifrån myndighetens samlade analys och kartläggning, att det finns ett behov av en nationell stödlinje.

Den uppskattade kostnaden för uppbyggnaden av en nationell stödlinje inom området psykisk hälsa och suicidprevention är enligt Folkhälsomyndigheten 10–15 miljoner kronor det första året, och därefter uppskattas driftskostnaderna att hamna på mellan 15 och 20 miljoner kronor per år. 

Folkhälsomyndighetens rapport ska utgöra beslutsunderlag för regeringen i bedömningen gällande införandet av en nationell stödlinje. Socialministern har tidigare redogjort för att regeringen ser behov av ytterligare specificering gällande utformningen av den nationella stödlinjen. Behovet av en mer specificerad kostnadsberäkning har också, enligt statsrådet, varit ett argument för att regeringen ännu inte tagit ställning. Nu har det dock snart passerat ett helt år sedan Folkhälsomyndigheten lämnade sin rapport, utan att regeringen har återkommit med ett tydligt besked i frågan.

Covid-19-pandemin har inneburit en negativ effekt på den psykiska hälsan i såväl Sverige som andra OECD-länder. Den ideella organisationen Minds självmordslinje tog under 2020 emot 58 000 samtal från människor som befunnit sig i kris. Under 2021 ökade antalet samtal till organisationens självmordslinje med 37 procent, vilket innebär att så mycket som 80 000 samtal togs emot. Den avsevärda ökningen av samtal till Minds självmordslinje har inneburit ett så pass högt tryck att insatserna inte har räckt till.

Detta exempel påvisar tydligt att behovet av en nationell stödlinje inom området psykisk hälsa och suicidprevention är en fortsatt angelägen fråga som kräver att regeringen agerar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När avser regeringen att senast ta ställning till ett eventuellt införande av en nationell stödlinje inom området psykisk hälsa och suicidprevention?