Fråga 2021/22:832 Statens avtal med Gävle kommun

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverkets förslag på transportplan som presenterades i slutet av förra året nedprioriterar planerade infrastruktursatsningar i Gävleborgs län och bryter avtal mellan staten och Gävle kommun.

Förslaget innebär att den stora satsningen på dubbelspårig Ostkustbana med flytt av godsbangård och en ny station i Gävle skjuts på framtiden. Sedan år 2017 finns det ett avtal mellan stat och Gävle kommun. Kommunen ska säkerställa att 6 000 bostäder uppförs i stationsnära Näringen, ett arbete som fortskrider som planerat, parallellt med att staten genomför dubbelspårig Ostkustbana. Att staten nu, genom Trafikverkets förslag på transportplan, ser ut att bryta avtalet är mycket oroväckande.

Gävle kommuns socialdemokratiska kommunstyrelseordförande Åsa Wiklund Lång krävde den 18 januari att Trafikverkets planer ska rivas upp av regeringen. I Gefle Dagblad kommenterade Wiklund Lång enligt följande: ”Det här förslaget duger inte och förändrar våra förutsättningar fundamentalt, jag förväntar mig att regeringen fattar ett annat beslut. Flera viktiga satsningar flyttas fram i flera år och Gävles läge påverkar inte bara Gävle utan hela Sverige”

I samma artikel framgår även följande: ”Wiklund Lång pekar bland annat på att tre olika spår möts i Gävle: Ostkustbanan, Stambanan och Bergslagsbanan. I dag måste all trafik passera Gävle stations blott fyra spår och det uppstår vad hon kallar en getingmidja som gör att hela trafiken stoppas upp.”

Enligt Transportföretagens analys har Gävleborgs län sämst statliga vägar i landet. Nu nedprioriteras även planerade järnvägssatsningar, vilket riskerar leda till att Gävleborgs län dessutom får landets sämsta järnväg. Om staten väljer att avbryta avtalet kommer konsekvenserna för länet att bli stora.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att säkerställa att avtalet mellan Gävle kommun och staten efterlevs?