Fråga 2021/22:830 Tullverkets befogenheter

av David Lång (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Utländska stöldligor plundrar Sverige på miljardbelopp varje år. De internationella ligorna beräknas ligga bakom så mycket som 90 procent av alla stölder av jordbruksmaskiner, båtmotorer och bildelar och omkring hälften av alla bostadsinbrott. Därefter fraktas godset ut ur Sverige och säljs i stor utsträckning inom det forna östblocket utanför EU.

Vid gränsen står uniformerade tulltjänstemän och vinkar förbi dessa bilar med stöldgods. Där står de och kan inte annat, helt enkelt för att de saknar befogenheter, utrustning och tillräcklig bemanning. Visserligen har Tullverket nyligen tilldelats möjlighet att kvarhålla misstänkt stöldgods men saknar fortfarande befogenhet att aktivt söka efter det.

I Finland har tulltjänstemännen större befogenheter än i Sverige. Magdalena Andersson har tidigare sagt att Tullverket inte ska ta över polisens arbetsuppgifter, men det skulle inte behövas om vi även i Sverige skulle klassa utförsel av stöldgods som ett smugglingsbrott. I Finland finns också en mer utvecklad samverkan mellan tull, polis och gränsbevakning för att förhindra att internationella stöldligor rör sig över gränserna.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Tänker regeringen dra lärdom av andra länders hantering, förslagsvis det finska exemplet, med att klassa utförsel av stöldgods som smugglingsbrott, och om inte, varför?