Fråga 2021/22:826 Planering för studentbostäder

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Det är ingen nyhet att det behövs fler studentbostäder. Behovet var på flera håll stort redan före covid-19-pandemin. Pandemin har tillfälligt förändrat behoven, men det finns fortsatt ett behov och normalläge bör infinna sig, där studenter behöver bostad på studieorten. Ett antal av Sveriges studentkårer efterlyste nyligen både studentbostäder och ansvarstagande från beslutsfattare gällande planering för studentbostäder.

Inför terminsstarterna visar det sig att studentbostäder saknas på flera orter, vilket medför att studenter har svårt att erhålla bostad, antalet studieplatser och antagna studenter till trots. Det finns behov av att samordna planeringen av antalet studentbostäder med antalet studieplatser och att kommuner samverkar med lärosäten i den planeringen.  

Detta är något som Sverigedemokraterna sedan tidigare drivit politiska förslag om – att det bör inrättas en samverkansform mellan kommun och lärosäte för planering av studentbostäder, samt att i kommuner även prioritera markanvisning för studentbostäder. Kunskapslyft och kompetensförsörjning är centralt viktigt i samhället. Bostad är dessutom en viktig förutsättning för studenten, i sin livssituation och för att klara studierna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

På vilket sätt kommer statsrådet att verka för säkrad planering för studentbostäder?