Fråga 2021/22:822 Utflyttning av trålgränsen i Östersjön

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

I november förra året beslutade en enig riksdag att rikta nio rekommendationer till regeringen med syfte att rädda fiskebestånden och det småskaliga fisket i Östersjön.

Nyligen intervjuades landsbygdsministern i tidskriften Fiskejournalen. Intervjun gällde framför allt ett av de ovannämnda tillkännagivandena, nämligen att på prov flytta ut trålgränsen i Östersjön till tolv sjömil. En handlingsplan för beslutet efterlystes i intervjun, men svaret var att det inte finns någon. Landsbygdsministern försvarade sig med att det var en komplex fråga och upprepade i stället samma argument som har hörts från tidigare ansvarig minister redan i juni 2020, nämligen att vi inget kan göra så länge det inte finns ”tillräckliga vetenskapliga underlag som visar att det finns orsakssamband för att vidta åtgärder” (se svar på skriftlig fråga 2020/21:1874). Att den forskningen redan har presenterats av Stockholms universitets Östersjöcentrum tycks inte räcka (se skriftlig fråga 2020/21:2229).

Avsikten med riksdagens förslag, att flytta ut trålgränsen på prov, var att kunna skynda på processen. Miljö- och jordbruksutskottet anför i sitt betänkande (2021/22:MJU6) att artikel 20 i grundförordningen aldrig har prövats rättsligt, något som Miljömålsberedningen också har påpekat, varför vi kan fråga oss om Sverige fullt ut använder det nationella handlingsutrymme som den gemensamma fiskeripolitiken medger. Utskottet menade också att samråd snarast bör inledas med Danmark och Finland om rådande fiskeavtal, med en utflyttning av trålgränsen som mål. Men nu tycks stiltje råda i denna viktiga fråga.

Undertecknad finner det ytterst olyckligt att regeringen skjuter på välbehövliga åtgärder och i stället gömmer sig bakom behovet av ytterligare data. Det är inte seriöst. För att travestera statsministern kan man säga: Östersjöns fiskebestånd och kustsamhällen räddas inte av ”pratkvarnar”.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

När avser statsrådet att presentera en strategi och/eller handlingsplan gällande utflyttning av trålgränsen i Östersjön?