Fråga 2021/22:821 Coronakommissionens behov av all relevant information

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Moderaterna kallade den 14 januari socialminister Lena Hallengren till socialutskottet efter att uppgifter från Coronakommissionen gjort gällande att Regeringskansliet vägrar lämna ut dokumentation som enligt den oberoende kommissionen är relevant och nödvändig för att kunna bena ut helt centrala frågor såsom när Regeringskansliet för första gången hade information om att det pågick smittspridning i de österrikiska och italienska Alperna?

I arbetet med 2005 års katastrofkommission om tsunamin var det centralt att reda ut tidsförlopp, exempelvis när viss avgörande information var känd. I den delen av tsunamiutredningen, som utgörs av expertrapporter, så handlar en betydande del av analysen att spåra beslutsprocesser, det vill säga att beskriva händelseförloppen och koppla dessa till när viktiga beslut fattades, av vem och på vilka grunder med vilket underlag.

Vid utfrågningen i socialutskottet den 18 januari svarade socialministern att allt relevant material redan lämnats över till Coronakommissionen. Att det inte skulle existera några minnesanteckningar från Gruppen för strategisk samordning, GSS, som hittills haft 149 möten, har ju kommissionen uttryckt är uteslutet. Detta är inte vilken grupp som helst utan består av politiska nyckeltjänstemän så som statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson och socialministerns statssekreterare Maja Fjaestad som förser regeringen med central information och ger råd inför avgörande beslut.

Det enda rimliga är att det är Coronakommissionen som avgör vilket material som är nödvändigt att få ta del av för att kunna ge en så fullständig och objektiv bedömning av regeringens agerande och val av åtgärder som möjligt, exempelvis den svenska strategin gällande bekämpningen av pandemin. Det är inte regeringen och Regeringskansliet som avgör det.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka generella åtgärder har ministern hittills vidtagit för att säkerställa att statsministerns statssekreterare Lennartsson respektive socialministerns statssekreterare Fjaestad lämnar ut all relevant och nödvändig information som Coronakommissionen bedömer att den behöver för att kunna fullgöra sitt granskningsuppdrag?