Fråga 2021/22:814 Avskrivningskultur hos poliser i Västsverige

av Caroline Nordengrip (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

P4-kanalerna i Västsverige har i en gemensam granskning intervjuat ett femtiotal poliser i polisregion Väst för att ta reda på hur bristen på resurser påverkar deras arbete på ett sätt som gör att allmänheten råkar illa ut.

Poliser vittnar i intervjuerna om en avskrivningskultur där poliser, på grund av hög arbetsbelastning, känner sig tvungna att leta anledningar till att skriva av ärenden i stället för att försöka lösa brotten.

Enligt poliserna handlar det om att man är för få och att för många ärenden ligger på hög och väntar på att utredas. Utredare på grova brott i Göteborg säger i intervjun att ”ibland letar man och vänder och vrider rätt mycket för att hitta ett underlag för avskrivning”.

Det är viktigt att medborgare känner förtroende för att polisen inte letar anledningar i en anmälan för avskrivning, utan att prioriteringen ligger på att lösa brottet och att upprättelse för brottsoffret ska ske.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur kommer ministern att verka för att polisen ska ha tillräckligt med resurser för att inte anmälningar ska avskrivas på felaktiga grunder?