Fråga 2021/22:813 Systematiska förföljelser i Iran

av Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Zara Mohammadi är en 28-årig lärare och kulturaktivist från iranska Kurdistan och avtjänar sedan den 8 januari 2022 ett femårigt fängelsestraff. Varför då? 

Zara Mohammadi är lärare och har under tio års tid jobbat som volontär, varvid hon har undervisat kurdiska barn genom Nozhins kulturförening. Organisationen organiserar bland annat hemspråksundervisning för kurdiska barn i olika städer i regionen. Hennes engagemang har bland annat resulterat i att hon dömts för att ha ”bildat grupper och sällskap för att störa den nationella säkerheten”. 

Föreningen där Mohammadi är ordförande har officiellt tillstånd från inrikesministeriet och har hållit kurser i kurdiska språket, arrangerat kulturella aktiviteter samt organiserat kampanjer för att hjälpa offer från översvämningarna och behövande under coronapandemin. 

Säkerhetsstyrkan (Ettelaat) arresterade Mohammadi i Sanandaj den 23 maj 2019. Ettelaat anklagade den unga kvinnan för att arbeta med ett kurdiskt oppositionsparti. Under tiden som arresterad har hon pressats till tvångserkännanden. 

Trots att Mohammadi vädjat om en ny rättegång enligt artikel 477 i den iranska islamiska strafflagen fastslog överdomaren i Irans nordvästra Kurdistanprovins nuvarande straff. 

Zara Mohammadi har kämpat för medborgerliga, sociala och kulturella rättigheter för kurderna i Kurdistanprovinsen i sju år och frivilligt undervisat kurdiska barn i deras hemspråk, vilket är varje barns rättighet enligt barnkonventionen. 

Zara Mohammadi är inte ensam; snarare är hennes fall ett av alla de exempel på övergrepp som sker mot etniska och religiösa såväl som andra minoriteter i Iran. 

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Kommer ministern att uttala sig om det systematiska förtryck som pågår i Iran?