av Ciczie Weidby (V)
till Statsrådet Johan Danielsson (S)
Under de senaste åren har e-handeln vuxit kraftigt i Sverige, i synnerhet under pandemin. Enligt Svensk handel ökade e-handeln med nästan 40 procent under 2020 och omsatte omkring 35 miljarder kronor. Utvecklingen har fortsatt under 2021.
En ökad e-handel kan medföra risker i arbetsmiljön för de arbetstagare som hanterar paket i den så kallade e-handelskedjan. E-handelskedjan omfattar pakethantering hos e-handlare, på distributionscentraler och terminaler, vid transporter och på utlämningsställen. I e-handelskedjan är det till exempel vanligt att det saknas arbetsutrustning som underlättar pakethantering, till exempel hjälpmedel för lyft.
Arbetsmiljöverket (AV) har därför sedan 2019 genomfört riktade inspektioner mot hela e-handelskedjan. Myndigheten har besökt paketterminaler, utlämningsställen, transportföretag och e-handlare. Hittills har myndigheten gjort över 1 200 besök, både fysiska och på distans.
Inspektionsinsatsen visar på allvarliga brister i arbetsmiljön inom e-handeln. Åtta av tio företag har brustit i sina arbetsmiljörutiner och fått krav på åtgärder. De vanligaste bristerna som AV har sett är kopplade till systematiskt arbetsmiljöarbete, belastningsergonomi, organisatorisk och social arbetsmiljö samt truckanvändning. Stark tidspress, trånga utrymmen, tunga lyft och bristande körkunskaper för truck är några av de problem som myndigheten upptäckt. Enligt AV:s generaldirektör är resultatet mycket oroande, och det krävs ordentliga insatser av arbetsgivarna för att komma till rätta med problematiken.
Det är uppenbart att arbetsmiljöarbetet inom e-handeln inte har följt med i branschens snabba utveckling. Givet den mycket höga omsättningen i branschen torde det dock finnas utrymme för förbättringar i arbetsmiljön för de anställda. Det är anmärkningsvärt att det ska krävas en riktad inspektionsinsats för att arbetsgivarna ska få upp ögonen för de anställdas arbetsmiljö. Det krävs förmodligen ytterligare åtgärder för att komma till rätta med de omfattande arbetsmiljöproblemen inom e-handeln. Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats kan därför ses som ett första steg.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:
Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att förbättra arbetsmiljön för arbetstagarna inom e-handeln?