Fråga 2021/22:802 Isbrytare i Mälaren

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vi vill att mer gods ska gå sjövägen i stället för på väg, och då måste sjöfartens infrastruktur fungera året runt. Mälaren är en grund sjö och risken för isbildning är hög. Detta gör sjöfarten i Mälaren särskilt utsatt under en stor del av året.

Riksdagen beslutade om en förordning (isbrytarförordningen 2000:1149) där följande står nedskrivet:

”2 § I svenska kustfarvatten och på sjövägarna dit utförs isbrytning mellan öppet vatten till havs och farvatten som är skyddade för havsis, drivis, packis eller liknande ishinder. I den omfattning som Sjöfartsverket bestämmer utförs brytning av svårare is i Vänern, Mälaren och Ångermanälven.”

Under vintern har dessa förutsättningar förändrats drastiskt.

I sjöfartsverkets författningssamling (SJÖFS 2021:2) som beslutades den 13 december och började gälla från den 1 januari 2022 står att läsa:

”Den statliga isbrytarhjälpen lämnas endast under förutsättning att övrig, för upprätthållandet av vintertrafiken på Mälaren nödvändig, isbrytning utförs av de lokala intressenterna, vilket även innefattar att hålla i 5 § angiven ränna öppen en tid oavsett isförhållanden. Den statliga isbrytarhjälpen är att anse som en förstärkningsresurs som kan sättas in när lokala resurser inte räcker till på grund av svårare is. Det förutsätts att lokala intressenter har tillgång till nödvändiga resurser för isbrytning och att dessa resurser sätts in för att hålla den brutna rännan enligt 5 § öppen. Först när de lokala resurserna inte räcker till på grund av svårare is kan den statliga isbrytarhjälpen sättas in.”

Mälarens hamnar har det redan tufft i dag på grund av statens svikna löften om en höjning av Hjulstabron. Höjda farledsavgifter och ombyggnationer som tagit tid i Slussen. Inköp av en egen isbrytare och kostnaderna för denna hotar redan i dag fortsatt sjöfart på Mälaren under våren och inte minst inför kommande vinter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Avser ministern vidta några åtgärder för att säkra sjöfarten på Mälaren även om dagens hamnar inte har ekonomin eller förutsättningarna att införskaffa en egen isbrytare?​