Fråga 2021/22:800 Mer planerbar elproduktion

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

I Svenska kraftnäts senaste systemutvecklingsplan är en av slutsatserna att det krävs ny planerbar elproduktion för att Sverige ska kunna ha ett fungerande elsystem, kunna dubblera elanvändningen till 2045 samt kunna möta samhällets behov.

Svenska kraftnät har uppdaterat elbehovet till 2045 från den tidigare planen från 2019. Tidigare gjordes prognoser om att Sveriges elbehov skulle ligga på max 180 terawattimmar. I den nya planen beräknas den högsta prognosen till 286 terawattimmar. Det är framför allt den snabba omställningen av transportsektorn och industrin som driver utvecklingen.

I de två scenarier med högst elanvändning inkluderar den ena kärnkraft, medan den med högst användning utgår från helt förnybar elproduktion. De modellanalyser som Svenska kraftnät har gjort visar att det blir stora underskott, framför allt i scenariot elektrifiering förnybart.

I sina slutsatser i systemutvecklingsplanen skriver därför Svenska kraftnät att ”ett tillskott av planerbar elproduktion är en förutsättning för att elektrifieringsplanerna inom olika industrisektorer ska kunna bli verklighet”.

De skriver också att flexåtgärder kommer att vara viktiga på marginalen för att kapa effekttoppar. Men de är också tydliga med att flexåtgärder inte räcker. För att klara omställningen krävs det ny planerbar produktion, och utifrån Svenska kraftnäts perspektiv bör den placeras i södra Sverige 

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att ny planerbar elproduktion, såsom kärnkraft, ska komma på plats i linje med Svenska kraftnäts utpekade behov?​