Fråga 2021/22:799 Framtiden för Hjulstabron

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Möjligheten till en framtida klimatsmart sjöfart i Mälaren hindras i dag av höjden på Hjulstabron där väg 55 passerar över Mälaren. Bron, som byggdes 1953, har dessutom akuta renoveringsbehov.

Om Hjulstabron skulle byggas om och höjas skulle större fartyg komma längre in i Mälaren. En växande industri i Mälardalen förutsätter smarta infrastrukturlösningar för att Sverige ska nå sina högt uppsatta klimatmål. Klimatsmarta transportlösningar som flyttar transporter från väg till sjö gynnar inte bara arbetsmarknadsregionen utan avlastar en redan hårt belastad infrastruktur på väg.

Hjulstabron är dock en återkommande fråga för att sjöfarten ska kunna växa, och enligt en tidigare avsiktsförklaring från Transportstyrelsen från 2009 ska huvudfinansiären av Mälarprojektet fortsatt stå för kostnaderna tills projektet inkluderas i den nationella planen.

Frågan om Hjulstabrons ombyggnation verkar emellertid återigen bortglömd när den nya nationella infrastrukturplanen presenterats.

Parterna har redan investerat 5,4 miljarder utan att bron har inkluderats. Om inte Hjulstabron färdigställs eller räknas in i den nationella planen är dessa pengar helt bortkastade då det i dag inte är möjligt att få in större och längre fartyg till Västerås och Köpings hamnar.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Hjulstabron ska inkluderas i den nationella planen?