Fråga 2021/22:798 Sydostlänken

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Tågsträckan mellan Älmhult och Karlshamn via Olofström är en förutsättning för att behålla arbetstillfällen i Sverige och nå våra högt uppsatta miljö- och klimatmål.

Sträckan kallas för Sydostlänken och binder samman djuphamnen i Karlshamn med stambanan i Älmhult. På sträckan finns bland annat Volvo Cars, som med sin fabrik i Olofström sysselsätter 2 700 personer och räknas som en av södra Sveriges största privata arbetsgivare. Detta företag har satt det höga målet om att år 2030 vara utsläppsfritt när det gäller CO2. Då förutsätts att transporterna går från väg till järnväg och med eldrivna lok.

Sydostlänken har tidigare funnits med i den nationella planen med byggstart under kommande planperiod. När kommande plan presenterats är Sydostlänken framskjuten med tio år. Detta innebär att bland annat Volvo Cars inte kan uppnå sina klimatmål och risken är överhängande att industri och arbetstillfällen nu lämnar Sverige.

Infrastrukturministern höll den 3 juni 2018 en presskonferens i Olofström där han meddelade att Sydostlänken ska byggas. Den 4 december 2021 rapporterade P4 Blekinge att samma infrastrukturminister hoppas att Sydostlänken inte ska försenas.

Den nationella planen föreslås av Trafikverket men den beslutas av regeringen, och infrastrukturministern har därför möjlighet att påverka planen. Att bygga Sydostlänken är både samhällsekonomiskt lönsamt och en viktig pusselbit för att flytta gods från väg till järnväg och nå våra högt uppsatta miljö- och klimatmål.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Avser ministern att inkludera Sydostlänken i kommande nationell plan?