Fråga 2021/22:789 Avsaknaden av syrgas på äldreboenden

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Våren 2020 fick socialminister Lena Hallengren en lång rad frågor från undertecknad rörande det då helt nya coronaviruset, som slagit till mot Sverige. Av dessa frågor berörde flera det faktum att äldre nekats vård utan i stället förpassats till så kallad palliativ vård. Åtskilliga vittnesmål visade på den barbariska behandlingen av de äldre, samtidigt som ansvariga myndigheter i allmänhet, och regeringen i synnerhet, blundade.

I ett svar hävdade socialminister Lena Hallengren felaktigt att ansvarig läkare alltid avgör efter en medicinsk och medicinsk-etisk bedömning vilka insatser som är lämpliga för varje enskild patient. Trots att det varit ett faktum att merparten av landets äldreboenden saknat tillgång till syrgas och att äldre som bott på dessa i regel inte skickats till sjukhus utgick ministern ifrån att covid-19-patienter fick denna hjälp. När undertecknad konstaterat detta fick socialministern frågan om vi kunde förvänta oss att hon skulle verka för att syrgas åter skulle bli tillgängligt för boende på dessa inrättningar. Svaret var som så ofta annars en hänvisning till andra aktörer, i detta fall professionen och vårdens huvudman.

I dag, snart två år senare, står vi inför precis samma problem och trots den omfattande kritiken från Coronakommissionen kan fortfarande bara en liten del av landets äldreboenden erbjuda syrgasbehandling. Det har varit upp till kommunerna att hantera bristen på syrgas, varför vissa kommuner har kunnat uppge att de har tillgång till syrgas på alla äldreboenden samtidigt som andra inte har det alls. I några kommuner har man dessutom känt sig bakbunden av regionen, däribland min före detta hemregion Östergötland, som beslutat att det inte ska finnas i det så kallade medicinska basförrådet.

Socialminister Lena Hallengren agerade inte när undertecknad och andra lyfte frågan om syrgas för äldre våren 2020 och hon har inte visat några tecken på självkritik. Det minsta man hade kunnat hoppas på var någon form av engagemang för rätten till syrgas efter att vi har fått se facit och efter den svidande kritik som utfärdats av Coronakommissionen. Så var inte fallet.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Har ministern vidtagit några åtgärder för att trygga äldres rätt till syrgas?