Fråga 2021/22:785 Undantag för ungdomsturneringar i paketreselagen

av Robert Hannah (L)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Partille Cup, världens största handbollscup, har efter en ändrad tolkning av Kammarkollegiet blivit likställd med en paketresa. Det betyder att såväl paketreselagen som resegarantilagen gäller för ideella föreningar som ordnar cuper och turneringar.

Tidigare har Kammarkollegiet ansett att cuper som Partille Cup har haft ett undantag i lagen. Kammarrätten har gett Kammarkollegiet rätt. Sävehof, som arrangerar Partille Cup, har ansökt om prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Om kammarrättens beslut står fast kommer det att innebära ett stort hot mot idrotts- och föreningsrörelsen i Sverige. Det innebär att Sävehof måste ordna en resegaranti till Kammarkollegiet som motsvarar den totala summan av samtliga anmälningsavgifter plus 10 procent.

Många föreningar kommer inte att ha resurser eller arbetskraft för att kunna täcka både den ökade byråkratin och ökade kostnaden för att arrangera cuper. Förmodligen kommer många barn- och ungdomsturneringar i stället att ställas in.

Jag begär inte att statsrådet ska yttra sig i det enskilda ärendet, där den rättsliga prövningen ännu pågår. Däremot bör regeringen på det principiella och övergripande planet klargöra sin syn på hur lagstiftningen för ideellt arrangerade barn- och ungdomscuper bör vara utformad.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Avser statsrådet och regeringen att ta några initiativ för att ideellt arrangerade barn- och ungdomscuper fortsatt ska undantas från paketresebegreppet i lagen?​