Fråga 2021/22:784 Utlämning av handlingar

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronakommissionen tillsattes av den svenska regeringen för att utvärdera de åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av covid-19 i Sverige. De har hittills lämnat två delrapporter över sitt arbete, som varit viktiga för att kunna analysera pandemiarbetet sedan starten av coronapandemin.

Nu har det framkommit att Coronakommissionen nekas att ta del av underlag som ingår i regeringens pandemihantering, vilket bland annat innefattar Krishanteringskansliets minnesanteckningar från tunga möten mellan berörda statssekreterare. Närmare bestämt begärde kommissionens huvudsekreterare så sent som i tisdags att följande skulle lämnas ut:

■ Loggböcker/anteckningsböcker eller annan dokumentation avsedd som stöd för minnet, som förts av olika befattnings­havare i Regeringskansliet, RK, med koppling till pandemin.

■ Krishanteringskansliets egna anteckningar, gjorda av handläggare och chefer, från samtliga möten 2020 i den så kallade Gruppen för strategisk samordning, GSS, där statssekreterarna deltar och som leder krishanteringsarbetet i olika departement.

■ Krishanteringskansliets egna anteckningar, gjorda av handläggare och chefer, från samtliga möten i Krishanteringsrådet 2020 och 2021.

Av den mejlkorrespondens som begärts ut framgår det att Regeringskansliet initialt till och med nekade kommissionen att ta del av centrala statssekreterares e-postmeddelanden.

Enligt regeringens egen särskilda förordning som signerats av dåvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) ska myndigheter på begäran av Coronakommissionen lämna ut uppgifter som de förfogar över om kommissionen behöver dem för att fullgöra sitt utredningsuppdrag. Att rådande regelverk stöder en utlämning av dessa handlingar stöds även av såväl yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som Bo Rothstein, professor emeritus i statsvetenskap, och Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, som samtliga har uttalat sig till tidningen Dagens Medicin.

Regeringens mörkläggning i denna fråga, där man medvetet undanhåller viktiga handlingar från Coronakommissionen, innebär kortfattat att man aktivt motarbetar kommissionens viktiga arbete. Coronakommissionens arbete pressas till följd av detta, vilket innebär att deras redan hektiska schema blir än tyngre.

Redan i december önskade kommissionen få ut uppgifter men blev alltså motarbetad.

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Hur avser ministern säkerställa att Regeringskansliet lämnar ut allmänna handlingar i enlighet med offentlighetsprincipen?