Fråga 2021/22:782 Coronakommissionens tillgång till dokument hos Regeringskansliet

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Dagens Medicin har den 13 januari rapporterat att Coronakommissionen nekats av Regeringskansliet att ta del av vissa underlag som rör pandemihanteringen. Enligt uppgifter har Coronakommissionen vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och andra dokument som gjorts av Regeringskansliet med koppling till den pågående covid-19-pandemin.

Coronakommissionen har också velat ta del av anteckningar från möten i krishanteringsrådet. Men enligt uppgifter har regeringens krishanteringskansli nekat begäran och uppgett att de som myndighet inte har fört några anteckningar vid de aktuella mötena samt att myndigheten inte förfogar över enskilda tjänstemäns minnesanteckningar.

Uppgifterna är synnerligen oroväckande. Coronakommissionen har i uppdrag att utvärdera regeringens, berörda förvaltningsmyndigheters, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av covid-19. Det bör vara en självklarhet att Regeringskansliet fullt ut samarbetar och gör de efterfrågade dokumenten tillgängliga för Coronakommissionen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern för avsikt att vidta generella åtgärder för att säkerställa att Regeringskansliet fullt ut samarbetar med Coronakommissionen?