Fråga 2021/22:779 Elprisets effekter för mindre företag

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

99,9 procent av alla företag i Sverige är små eller medelstora. Nu vittnar små företag om att de chockhöjda elpriserna kan bli tuvan som tippar hela lasset för deras verksamheter, som existerar med små marginaler. Så ser det ut för många företag runt om i de svenska kommunerna. Inte minst i de skånska kommunerna, där företag som till exempel bagerier ska ha igång ugnar och har kylar och frysar för förvaring. Bageribranschen är bara ett exempel som visar hur hårt elskatten slår på marginalerna och gör det svårare för företagen att överleva.

Familjeföretag löser det med att så långt det är möjligt jobba gratis, det vill säga att inte ta ut lön. Det är hårt arbetande personer som brinner för sina företag, men orimligheten i att inte kunna få ut lön talar för sig själv. Andra med anställda får säga upp personal om möjligheterna att öka priserna ut till kund inte finns. Detta är fel utveckling för vårt land framåt.

I Skåne finns 33 kommuner där de chockhöjda elpriserna slår hårt mot näringslivet. Den 11 januari har SVT ett inslag med rubriken ”Ugnarna bränner familjeföretagets marginaler: ’Maktlösa’”. Det är syskonparet vid Skåres konditori i Växjö som intervjuas. Deras berättelse är på inget sätt unik. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att verka för att regeringen ska lämna några förslag på åtgärder som gör att näringslivet kan överleva och utvecklas framåt med rimliga elkostnader?