Fråga 2021/22:777 Ministerns uttalande om att svensk jakt och sportskytte innebär svåra hälsorisker för jägarfamiljer

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

I interpellationsdebatten med anledning av interpellation 2021/22:203, Konsekvenserna av ett utökat blyförbud, sa ministern att riskerna som finns med att använda blyammunition i jakt och sportskytte är påverkan på hjärnans utveckling hos foster och barn i till exempel jägarfamiljer. Att barn kommer att få i sig bly via navelsträngen när de äter förorenat viltkött. Att vuxna därutöver riskerar att drabbas av kronisk njursjukdom.

Riksdagen har redan beslutat att Sveriges ståndpunkt i frågan ska vara att vi inte vill ha ett utökat blyförbud då vi redan i dag har ett bra blyförbud som utretts noggrant och på vetenskaplig grund. Ändå visade minister Strandhäll att hon är av en annan uppfattning då hon radade upp flera argument till hur farligt det i dag är med jakt och sportskytte och särskilt för jägarfamiljer med bebisar.

Argumenten som ministern använde sig av i debatten var häpnadsväckande av olika anledningar och behöver analyseras vidare. Det är därför viktigt att ministern presenterar vilken vetenskaplig grund som dessa argument baserades på när det gäller svensk jakt och svenskt sportskytte. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

På vilken grund gjorde ministern ovan nämnda uttalande om hälsoriskerna med blyanvändning inom jakt och sportskytte?