Fråga 2021/22:776 Uttalandet om att sportskytte bidrar till att bly förorenar livsmedel och dricksvatten

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Ett totalförbud mot bly i all ammunition förbereds just nu av Echa. Syftet med förbudet är att minska förekomsten av bly i miljön. Sverige har dock redan ett bra förbud när det gäller det här. Det har tidigare utretts noggrant och på vetenskaplig grund. Om ett totalförbud träder i kraft kommer det att få förödande konsekvenser, inte bara för Sveriges jägare och skyttar utan säkerligen också för flera yrkesgrupper som använder blyammunition. Ett viktigt exempel är våra viktiga eftersöksjägare, som behöver avliva djur med omedelbar verkan. När man jagar ska man göra det utan onödigt lidande för villebrådet. Det är god jaktetik. Då behövs ammunition som resulterar i ögonblicklig död.

I interpellationsdebatten med anledning av interpellation 2021/22:203, Konsekvenserna av ett utökat blyförbud, sa ministern att för sportskyttar kan det identifieras en hälsorisk med att de kan inandas blydamm under skyttet och att det också finns en risk vid sportskytte att bly kan läcka från marken och förorena dricksvattenkällor och livsmedel.

Detta uttalande gjorde mig och sannerligen många andra jägare och sportskyttar förundrade.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilka vetenskapliga grunder ämnar ministern använda sig av när det gäller uttalanden om läckage av bly från marken som kan förorena drickvattenkällor och livsmedel i Sverige och som det svenska blyförbudet inte täcker in?