Fråga 2021/22:758 Ett fördjupat partnerskap mellan Sverige och Nato

av Hans Wallmark (M)

till Statsminister Magdalena Andersson (S)

 

Sedan den 17 december 2021 har flera länder och regeringar försökt hantera det ryska hotet mot den europeiska säkerhetsordningen genom de så kallade förhandlingsförslag som då lanserades av Rysslands president Vladimir Putin och Kreml. En remarkabel och farlig truppsammandragning har under de senaste månaderna skett vid gränsen mot Ukraina med över 100 000 soldater från rysk sida.

Fredagen den 7 januari 2022 hade statsminister Magdalena Andersson ett telefonsamtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om det uppkomna allvarliga läget där Rysslands agerande och hotbilden mot Ukraina dryftades.

På Twitter skrev Magdalena Andersson efteråt: ”Tack Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för vårt samtal om vikten av att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen och fördjupa partnerskapet mellan Sverige och Nato.”

Sverige har redan som partnerland – och med en särskild relation till Nato i form av EOP (Enhanced Opportunites Partner) – ett omfattande utbyte i form av exempelvis övningsverksamhet, politiskt lägesutbyte, samverkan kring olika projekt och ambassadör på plats vid organisationens högkvarter i Bryssel. Att Sveriges statsminister har konsultation med Natos generalsekreterare är väl ytterligare ett exempel på rådande närhet. Frågan är hur detta ytterligare kan fördjupas?

Med anledning av detta vill jag fråga statsminister Magdalena Andersson:

 

Utöver dagens nära samverkan med Nato, inklusive Sveriges uppskattade deltagande i ett partnerskap i form av EOP, hur avser statsministern och regeringen att gå vidare med att fördjupa detta?