Fråga 2021/22:744 En global plan för trafiksäkerhet

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen omkom 192 personer på de svenska vägarna under 2021. Även om det är glädjande att trenden är fortsatt nedgång för trafikdödade finns mer att göra. Varje dödsfall i trafiken är en tragedi för familj, släkt och vänner. Arbetet med att minska dödade och skadade i trafiken måste alltjämt vara prioriterat.

Blickar vi ut över världen är antalet dödade i vägtrafiken omkring 1,3 miljoner personer årligen. Att Sverige är ett av de länder som har den säkraste trafikmiljön i världen är naturligtvis glädjande, och vi kan bidra med mycket kunskap på området.

FN:s regionala kommissioner och Världshälsoorganisationen har uppmanats att utarbeta en global plan för trafiksäkerhet tillsammans med samarbetspartner. Målet är att halvera antalet trafikdödade fram till 2030, ett mål som kräver stora insatser från alla inblandade.

Svenska folket, beslutsfattare och politiker behöver informeras om vad den globala planen samt samordningen av den och implementeringen innebär globalt och i Sverige. Än så länge är informationen från Trafikverket bristfällig.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ska ministern tillse att information läggs fram om innebörden av samordning och implementering av den globala trafiksäkerhetsplanen globalt och för Sverige?