Fråga 2021/22:740 Säkerställande av det nationella elsystemet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Kittelfjäll, en destination inom besöksnäringen, kan inte få snabbladdare eftersom elnätet inte klarar av det. Detta är ett exempel på hur det svenska näringslivet drabbas av ett instabilt och otillräckligt elnät. Lösningarna för att möta utvecklingen på konsumentsidan med elbilar i ett samhälle som ställer om är otillräckliga.

Besöksnäringen ska enligt regeringens egen utsaga växa på ett hållbart sätt som ska skapa nya jobb och bidra till lokal och regional utveckling.

Det sas före pandemin att besöksnäringen är en av landets basnäringar och att den ska gå hand i hand med industriföretag för att de ska kunna förstärka varandra och trygga kompetensförsörjningen. Läget i Sverige i dag är att företag och industri tävlar med varandra om att få elförsörjning. I södra Sverige ser vi också exceptionella elkostnader.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta nationellt för att säkerställa att elsystemet utvecklas i den takt som samhället kräver för att näringslivet och människor runt om i landet ska kunna bo, leva och verka?