Fråga 2021/22:734 Utflyttning av trålgränsen

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Situationen för strömmingen i Östersjön är allvarlig. Rapporter om minskade bestånd, allt mindre storlek på fisken och uteblivna fångster målar en dyster bild längs med hela östkusten. År 2020 lade Vänsterpartiet ett utskottsinitiativ utifrån det allvarliga läge som var då, men sedan dess har situationen blivit värre och när vi 2021 lade ytterligare ett utskottsinitiativ var det flera partier som tog samma initiativ för att rädda strömmingen och bestånden i Östersjön.

Åtgärder för strömmingen är mycket brådskande. Samtidigt som kvoten för strömming höjdes i Bottenhavet vittnar kustfiskare om den snart omöjliga uppgiften att få någon fångst alls. För att komma till rätta med problemet krävs mycket, och utifrån arbetet i miljö- och jordbruksutskottet med utskottsinitiativen kom samtliga partier överens om flera åtgärder som är en bra början för att rädda Östersjön liksom strömmingen i den.

Genom att bifalla betänkande 2021/22:MJU6 Åtgärder för att rädda fiskbestånden i Östersjön, beslutade riksdagen att regeringen snarast bör agera för att flytta ut trålgränsen. Trots att frågan är komplex får det inte riskera att resultera i att inga åtgärder kommer att vidtas. I betänkandet pekar utskottet på behovet av att ta bort de undantag som nu finns för fiske innanför trålgränsen för stora fartyg såväl som att inleda ett samråd med Danmark och Finland om fiskeavtal. Utskottet framhöll också vikten att ge möjligheter till begränsade undantag för det småskaliga fisket som bedrivs för direkt användning som livsmedel och vars landningar sorteras.

Riksdagens uppdrag till regeringen får anses vara tydligt också vad gäller tidsram även om det inte är specificerat i exakta termer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

När bedömer statsrådet att en utflyttning av trålgränsen samt övriga beslutade åtgärder i betänkandet kommer att kunna genomföras, och hur ser regeringens tidsplan ut för detta arbete?