Fråga 2021/22:733 Boende för äldre

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I en artikel i Aftonbladet den 12 januari framgår att tusentals äldre svenskar får avslag när de söker plats på äldreboende. Äldre och deras anhöriga beskriver hur de upplever kampen för att få komma in i tryggheten efter att fått avslag på sina ansökningar både av kommunen och av förvaltningsrätten med motivering att deras behov kan tillgodoses med insatser i det egna hemmet som kan ge så kallad ”skälig levnadsnivå” som anges i lagen. Flera äldre beskriver den otrygghet det innebär att ha hjälp hemma av många olika människor, varav vissa kanske även är ovaccinerade. För en del är anhöriga till stor hjälp men samtidigt bidrar det till en känsla av skuld hos den äldre. Detta gäller människor som ofta är mellan 80 och 90 år och som ibland även har demenssjukdom, och flera anhöriga vittnar om en evig kamp mot myndigheterna.

Vänsterpartiet har tidigare ställt en fråga till socialministern efter den granskning som Sveriges Radios Ekot gjorde i höstas och som också visade att många äldre får avslag på sina ansökningar att flytta till äldreboenden. Även här gavs en entydig bild av att det ofta handlade om människor över 90 år som både var sjuka och levde isolerade och som själva önskade bo under tryggare former.

Socialminister Lena Hallengren uppgav då att människor ska känna att de får den äldreomsorg de behöver och utvecklade svaret på frågan genom att ange att det aldrig är rimligt att äldre personer som har ett behov av äldreomsorg i någon form i stället får bo otrygga i sitt eget hem. Hon menade att det är viktigt att äldreomsorgen verkligen möter äldre personer så att de känner den trygghet som de har rätt att känna på ålderns höst.

Frågan om en äldreomsorg med insatser och tryggt boende i syfte att bättre tillgodose äldres behov av och rätt till särskilt boende är både en jämlikhets- och jämställdhetsfråga som Vänsterpartiet även lyft tidigare, liksom frågan om att det är flest kvinnor som vårdar anhöriga och att det därför finns behov av stöd, avlastning och att samhället faktiskt tar sitt ansvar.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur tänker ministern agera för att kommunerna i betydligt högre utsträckning ska bevilja äldre boenden?