Fråga 2021/22:730 Inställda tåg i Mälardalen

av Roger Haddad (L)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Mälardalen, och i synnerhet orter som Västerås, har den senaste tiden drabbats särskilt av SJ:s problem med schemaläggning och bemanning. Resultatet är att invånare i regionen under vintern har drabbats dels av tågförseningar, dels av inställda tågavgångar.

Sträckan Västerås–Stockholm har påverkats starkt negativt. Förseningarna har också haft en stark inverkan på resandet i hela Västmanland och Mälardalen, när resenärer tvingas hoppa på en ersättningsbuss om sådan finns eller lösa kommunikationen själva för att hinna med anslutande tåg.

SJ meddelade redan i slutet av november att de i princip identifierat vad som orsakat dessa problem. Men nyligen uttalade bolaget att det kan dröja ända till mars 2022 innan de är lösta. Det menar jag är helt orimligt med tanke på hur centralt det är med fungerande kommunikationer, inte minst mot bakgrund av arbetsmarknadsregionens avhängighet av Stockholms arbetsmarknad.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att SJ snabbare ska lösa sina problem och leverera de tågavgångar som de lovat?