Fråga 2021/22:728 Tåg- och pendlingsproblemen mellan Uppsala och Stockholm

av Jessika Roswall (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Arbetspendlingen mellan Uppsala och Stockholm är mycket stor; tiotusentals nyttjar järnvägen varje dag för att ta sig till och från arbetet. Regionen är beroende av en robust spårinfrastruktur med många avgångar för att livet ska fungera för dem som pendlar och för att arbetsplatser ska ha personal för att bedriva en normal verksamhet.

Den senaste månaden har hundratals avgångar ställts in och tåg har försenats. Den 12 december 2021 skedde det historiska att alla tåg ställdes in under ett helt dygn. Det är nu ett nytt år men fortfarande ser vi många inställda avgångar hos SJ. Den samhällsekonomiska konsekvensen av stillastående, och nu tidvis obefintlig, trafik mellan Stockholm och Uppsala är enorm. De som har möjlighet och råd att ta bilen gör det. Man måste till jobbet. Pendlarna lämnas att själva lösa den situation de själva inte skapat men betalar för.

Situationen är mycket oroande, och pendlare vet inte om de kommer att kunna lita på att tågen går när de ska hämta sina barn på förskolan. Vem löser dessa problem?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur och när avser ministern att lösa tåg- och pendlingsproblematiken mellan Stockholm och Uppsala?