Fråga 2021/22:726 Fransk-svenskt utredningssamarbete

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

EU:s byrå för straffrättsligt samarbete, Eurojust, låter meddela att Sverige och Frankrike inleder ett omfattande samarbete, en så kallad gemensam förundersökningsgrupp, för att utreda de internationella brott som begåtts av terrorister från Daish i Syrien och Irak och som huvudsakligen riktats mot yazidier. En gemensam förundersökningsgrupp är en avancerad samarbetsform som används då stater direkt utbyter information och bevisning mellan sig. Det uppges vara ett långsiktigt samarbete som ingåtts där bland annat offer för Daishs övergrepp ska intervjuas med målet att identifiera personer som brutit mot folkrätten genom deltagande i folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Detta är såklart ett välvilligt initiativ, men det leder också till frågor, inte minst mot bakgrund av att vi i Sverige har problem att lagföra personer som frivilligt rest till Syrien och Irak för att delta i dessa brott mot mänskligheten som man nu vill utreda. Regeringen har tidigare visat prov på senfärdighet i dessa frågor. 

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Avser ministern att redogöra för de ställningstaganden som ligger till grund för detta samarbete och för hur samarbetet är tänkt att fungera?​