Fråga 2021/22:725 Elektrifieringsstrategin

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Den tidigare S-MP-regeringen tillsatte för drygt ett år sedan en utredning för att utarbeta en nationell elektrifieringsstrategi. Arbetet med strategin har engagerat många aktörer, och förväntan på slutprodukten är stor. Det är därför olyckligt att tidsplanen har spruckit och att utredningen ännu inte har slutredovisats.

Vid en delredovisning av utredningen i mars redovisades tolv punkter innehållande hinder och lösningar för en ”snabb, smart och samhällsekonomiskt effektiv elektrifiering”. En av punkterna tar upp de långa ledtider som råder. Lösningen som föreslås är att ”arbeta gemensamt för att identifiera åtgärder som kan möjliggöra en ambitiös målsättning att halvera ledtiderna för elnät till 2025, så utbyggnaden från idé till färdig ledning kan gå i takt med ledtider för ny elproduktion och användning”.

Detta är en angelägen uppgift att fokusera på, och det är för övrigt det enda målet som är tidsatt. Därför är det viktigt att arbetet för detta snarast kan komma igång. 

Vi måste vidta åtgärder för att komma till rätta med de kapacitetsbrister som finns i stamnätet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att kunna halvera ledtiderna för elnät till 2025 i enlighet med målet ovan, och när kommer elektrifieringsstrategin att redovisas?