Fråga 2021/22:723 Möjligheten för exkriminella att komma in på arbetsmarknaden

av Rasmus Ling (MP)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Runt om i landet finns avhopparprogram, där stöd ges för att de som varit kriminellt belastade ska få en god möjlighet att göra det. Projektet ”Sluta skjut” i Malmö har varit omtalat, och det är en modell som regeringen sagt att man vill sprida till fler ställen, vilket är positivt. Vid sidan av ett stärkt rättsväsen är det fundamentalt att båda hindra nyrekryteringen till gängen, men också att det finns goda möjligheter att lämna de kriminella miljöerna.

Det är få, om någon, som i teorin är emot att kriminella ska lämna sin bana och i stället få ett hederligt arbete med självförsörjning. I praktiken finns det dock målkonflikter. Ett sådant exempel är det utdrag ur belastningsregister som allt fler arbetsgivare och branscher inhämtar.

Sydsvenskan har i en artikelserie skrivit om en 36-årig person som lämnat kriminaliteten och med hjälp av Krami (ett samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och Kriminalvården) fått arbete som vikarie som undersköterska. Efter två års arbete fick han dock sluta, med hänvisning till sitt kriminella förflutna.

Det är inte alltid orimligt att begära utdrag från belastningsregister, men det försvårar samtidigt för den som vill hoppa av från gängen. Även i de fall som utdrag från belastningsregister görs borde en individuell prövning göras.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta för exkriminella att komma in på arbetsmarknaden?