Fråga 2021/22:722 Energitorv

av Betty Malmberg (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt ett upprop från branschföreningen Svensk Torv har skörden av energitorv minskat med 90 procent. Skälet till utvecklingen framgår inte av uppropet men tydligt är att detta kan få flera negativa konsekvenser. Inte minst ur beredskapssynpunkt då energitorven har betydelse som inhemsk och lagringsbar energikälla.

Att flera energibolag aviserar att de planerar att sluta skörda torv och i stället våtlägga markerna utan att torven först tas till vara är därför oroande. Dels för de nämnda beredskapsskälen, dels för att torv bidrar till att höja effektiviteten i värmekraftverk eftersom den har egenskaper som gör att verkningsgraden höjs och rökgaserna renas bättre då biobränslen eldas. Utan torv måste därför ett additiv i form av svavel importeras. 

Skulle energitorven sluta skördas har Sverige alltså inget lagringsbart, närproducerat biomaterial för energiproduktion vid kris och beredskap. Då ingen konsekvensanalys av utfasningen av inhemsk energitorv är gjord på nationell nivå kan besluten i Sveriges olika energibolag få konsekvenser för landet som i dag inte kan överblickas. Den uppkomna situationen bör därför snabbutredas nationellt. 

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:
 

Är ministern beredd att vidta åtgärder för att analysera vilka konsekvenser det kan få för svensk beredskap om skörden av energitorv upphör?